Thursday

Stranka koja pravi vladu


Lider radikala Vojislav Šešelj iskoristio je sudnicu Haškog tribunala da ponovo uvredi sećanje na prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića i glorifikuje zločin. Šešelj je izjavio da Zvezdan Jovanović, osuđeni ubica premijera Srbije Zorana Đinđića, zaslužuje „slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji“. Još jednom je šokirao demokratsku javnost, ali ne i nove političke partnere, jer se niko iz Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije nije ogradio od njegove izjave.

Šešelj, koji se u haškoj sudnici odnedavno predstavlja kao „predsednik stranke koja u Srbiji pravi vladu“, juče je tokom unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe izjavio: „Ja verujem da je Zvezdan Jovanović lažno optužen, a da nije - uživao bi slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji. Inače, prvostepeni sud u Beogradu osudio je Jovanovića na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Đinđića.
Ovo nije prvi put da Šešelj slavi ubistvo političkog protivnika i nipodaštava presude srpskih sudova. Već je poznata njegova izjava data Specijalnom tužilaštvu tokom istrage za ubistvo Đinđića kada je rekao: „Lično sam bio srećan kada sam čuo o Đinđićevoj smrti.“ Njegov stav sa njim dele i lideri njegove stranke. Tomislav Nikolić je ostao zapamćen po svojevrsnoj najavi atentata na premijera: „I Tito je pred smrt imao problema s nogom“, kao i konstataciji „Zaslužio je to što mu se dogodilo.“

No comments: