Thursday

oko 1.000

Šešelj: Vojska RS nije počinila genocid u Srebrenici

Autor: Beta | 28.05.2008 - 18:40
Šešelj: Vojska RS nije počinila genocid u Srebrenici
Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je danas pred Haškim tribunalom da je "laž" da su snage Vojske Republike Srpske počinile genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe Andraša Ridlmajera, Šešelj je rekao da je "laž" da je u Srebrenici ubijeno 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka zato što je "ekshumirano 2.500 tela, od kojih je streljano oko 1.000, a ostali su bili ubijeni u borbi".
"To je opšteprihvaćena laž koju šire neka sudska veća i neki tužioci Tribunala i koju su prihvatili zapadni mediji... Ta laž poslužila je kao temelj za skandaloznu presudu Međunarodnog suda pravde kojom je proglašen genocid...To je laž zato što nije streljano 8.000 muškaraca, a čak i da jeste, to ne bi bio genocid zato što su svi streljani bili muškarci i vojni zarobljenici... Streljano ih je oko 1.000", kazao je Šešelj.

Tužilac Deril Mandis uložio je prigovor na Šešeljevo ispitivanje, tvrdeći da je genocid u Srebrenici potvrđen presudom Tribunala u procesu protiv generala VRS Radislava Krstića, ali da to nije bio predmet iskaza svedoka Ridlmajera koji je govorio o uništenim džamijama tokom rata u BiH.
Generala Krstića, sud u Hagu je pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja u saučesništvu u genocidu nad srebreničkim Muslimanima.
Da je u Srebrenici VRS počinila genocid, presudio je prošle godine i Međunarodni sud pravde koji je Srbiju proglasio odgovornom što to nije sprečila, a počinioce kaznila.

No comments: