Tuesday

UHAPŠEN RADOVAN KARADŽIĆ

Uhapšen Radovan Karadžić

PHOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ
Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je u ponedeljak uveče da je haški optuženik, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, uhapšen.
e-Novine

Kako se navodi, akcijom srpskih službi bezbednosti, nekadašnji lider bosanskih Srba je lociran, lišen slobode i priveden istražnom sudiji Veća za ratne zločine u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

U saopštenju Pres službe predsednika Srbije se, međutim, ne navodi kada i gde je Karadžić uhapšen.

Vest o hapšenju Karadžića sa naznakom breaking news javio je i CNN, koji prenosi izjavu Serža Bramerca, tužioca za ratne zločine Haškog tribunala:

„Kolege iz Beograda su me obavestile o uspešnoj operaciji hapšenja Radovana Karadžića. Želeo bih u ime Tužilaštva da čestitam srpskim vlastima, a pogotovo Savetu za nacionalnu bezbednost i Akcionom timu tužilaštva za ratne zločine na hapšenju.”

Bramerc je dodao da je ovo važan dan za žrtve i međunarodnu zajednicu, koje su čekale više od decenije na ovo hapšenje. ‚

Kako redakcija našeg portala nezvanično saznaje, Radovan Karadžić uhapšen je u ponedeljak uveče na Vračaru, u centru Beograda, u iznajmljenom stanu koji se vodio na tuđe ime. Izvori bliski našem portalu potvrđuju da je bivši tim Bezbednosno Informativne Agencije (BIA) pod upravom Radeta Bulatovića završio glavni deo posla oko hapšenja Radovana Karadžića: jedino što je bilo potrebno jeste da sa vlasti ode Vojislav Koštunica koji se vehementno opirao hapšenju Radovana Karadžića.

Inače, u toku su privođenja na beogradskom Trgu republike nekolicine demonstranata koji su nezadovoljni zbog hapšenja jednog od najtraženijih Haških begunaca. Nešto posle dva sata iza ponoći jake policijske snage rasterale su bez primene sile okupljene demonstrante koji su se okupili u centru grada po jakoj kiši.

Svi mediji su preneli da se Karadžić nalazi u zgradi Specijalnog suda, da mu se proverava identitet putem DNK analize, i da će mu u utorak ujutru biti uručena optužnica Haškog tribunala.




e-Novine

No comments: